Nitel veri analizi son dönemlerde çok popüler olan bir yorumlama yöntemidir. Özellikle metin – görüntü ya da video gibi alanlarda yer alan veri türlerini anlamak için kullanılmaktadır. Farklı bir araştırma yöntemi olmasının yanı sıra, istatistik biliminde de çok sık kullanılmaktadır.
Nitel veri analizi sayesinde insanların davranışları, duyguları, inançları, alışveriş alışkanlıkları ve hatta soyut konular bile çok derinlemesine bir şekilde analiz edilebilir. Bu analiz yönteminde alışık olduğumuz (niteliksel) veri yöntemlerinden uzak durulmaktadır. Bu işlemlerin yanı sıra açıklamalar, anlamalar gibi konu başlıklarına daha yakın durulur. Peki ama nitel veri analizi nasıl yapılır basamakları nelerdir? Dilerseniz bu soruların cevapları ile devam edelim.
Sorunların Ortaya Koyulması & Veri Toplama
İlk adım olarak araştırmaya konu olan soruları belirlemek gerekmektedir. Daha çok odak konu olarak adlandırılıyor olsa da, araştırma esnasında daha farklı başlık üzerine de yoğunlaşılabilir. Bu soru işaretleri belirlendikten sonra veri toplama adımına geçiş yapılır.
Burada da gözlem veya içerik analizi son derece önemli olacaktır. Daha çok ilgili araştırmaya katılan kişilerin düşünceleri ve duyguları analiz edilecek şekilde veriler toplanarak kodlanır. Bu noktada ise bazı profesyonel programlardan destek alınabilir.
Günümüzde nitel veriler söz konusu olduğunda anlamlaştırmak ve analizinin yapılması sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Çok fazla program çalışmasına yada ekip arkadaşına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda farklı yaklaşımlar benimseniyor olsa da verilerin yorumlanması için başarılı bir bilgisayar programından da destek almak son derece önemlidir.
Anlam Çıkarma ve Raporlama
Verilerin toplanması, kodlanması ve uygun analiz raporlarının kullanılması neticesinde anlam çıkarma aşamasına geçiş yapılmaktadır. Öncelikle sorulan sorulara mantıklı bir cevap aramak gerekmektedir. Bu da anlam oluşturmak için gereklidir.
Bir sonraki aşamada ise bulguların raporlanması ve bu raporun sunulması gelmektedir. Esnek bir yaklaşım neticesinde yapılan bu işlemlerde uygun seçeneklerin değerlendirilmesi de bir hayli önem arz eder. Genellikle sosyal bilimler, istatistik ve diğer eğitim çalışmalarında nitel veri analiz yönteminden destek alınmaktadır. İnsan davranışları ve algılar bu şekilde daha net analiz edilebilir.