Wolfram Alpha, bir arama motorundan daha çok bir bilgi motoru olarak tanımlanabilir. Wolfram Alpha, kullanıcıların girdiği sorulara veya kelimelere göre, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, ekonomi, dilbilim, müzik, sanat ve daha birçok alanda bilimsel ve ansiklopedik veriler sunmakta olan bir web sitesidir. Wolfram Alpha’nın arkasında, Stephen Wolfram tarafından geliştirilen ve bilimsel hesaplamalar yapabilen Mathematica adlı bir yazılım bulunmaktadır. Wolfram Alpha, Mathematica’nın gücünü kullanarak, girdileri anlayıp yorumlayabilir, istatistiksel analizler yapabilir, grafikler çizebilir veya sonuçları görsel olarak sunabilir.
Wolfram Alpha’nın arkasındaki teknoloji, Wolfram Mathematica adlı bir yazılım paketidir. Wolfram Mathematica, matematiksel hesaplamalar, simülasyonlar, veri analizi, görselleştirme ve programlama yapmak için kullanılan güçlü bir araçtır. Wolfram Mathematica, Wolfram Language adlı bir programlama dilini kullanır.. Wolfram Language, sembolik ve sayısal hesaplamaları, grafikleri, sesleri, metinleri ve diğer veri türlerini kolayca işleyebilen çok yönlü bir dildir.
Enorm ile bu harika yazılım ve daha fazlasına rahatlıkla ulaşabilir, istediğiniz bilgileri edinme hızınızı artırabilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Wolfram Alpha nasıl kullanılır?
Wolfram Alpha’nın çalışma şekli de aslında herhangi bir arama motorundan farklı veya zor değil. Arama kutusuna istediğiniz kelime(leri) giriyorsunuz ardından çıkan sonuçlar onlarca etiket dahilinde size sunuluyor. Buna ek olarak Wolfram Alpha’nın sağ kısmında Vikipedi üzerindeki Türkiye makalesine görsel bağlantı da eklenmiş oluyor.
Wolfram Alpha ile sadece ülke isimleri değil, aynı zamanda matematiksel ifadeler, kimyasal formüller, fiziksel sabitler, tarihi olaylar, sanat eserleri ve daha birçok merak ettiğiniz şeyi kolaylıkla aratabilirsiniz. Örneğin, Wolfram Alpha arama motoruna “x2 + y2 = 1” yazarsanız, bu ifadenin bir çember denklemi olduğunu ve bunun grafiğini size gösterir. Wolfram Alpha arama motorunun en önemli özelliklerinden biri de doğal dil işleme yeteneğidir. Yani Wolfram Alpha arama motoruna sadece kelimeler veya semboller değil, tam cümleler de yazabilirsiniz.
Wolfram Mathematica nasıl kullanılır?
Wolfram Mathematica’yı kullanmak için, öncelikle lisanslı bir sürümünü edinmeniz gerekmektedir. Kampüs Lisans programı sayesinde üniversiteler ve akademisyenler Wolfram Mathematica’yı rahatlıkla kullanabilir.. Wolfram Mathematica’yı kurduktan sonra, programı açarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Programın arayüzünde iki temel bölüm bulunmaktadır: Notebook ve Palettes. Notebook, Wolfram Language komutlarını yazıp çalıştırdığınız ve sonuçları gördüğünüz bölümdür. Palettes ise, sık kullanılan komutları, sembolleri ve işlevleri içeren menüler olarak geçmektedir.
Matematiksel hesaplamalar, simülasyonlar, veri analizi, görselleştirme ve programlama gibi birçok şeyi Wolfram Mathematic ile kolayca yapabilirsiniz. Wolfram Mathematica’nın sunduğu bazı özellikler şunlardır:
- Matematiksel hesaplamalar: Wolfram Mathematica, sayısal ve sembolik olarak her türlü matematiksel hesaplamayı yapabilen güçlü bir araçtır. Örneğin, integral, türev, limit, denklem çözme, seriler, özel fonksiyonlar gibi konularda Wolfram Mathematica’yı kullanabilirsiniz.
- Simülasyonlar: Wolfram Mathematica, fiziksel, biyolojik, kimyasal, sosyal ve diğer sistemleri modelleyip simüle etmenize yarayan bir araçtır. Örneğin, hareketli cisimlerin dinamiği, popülasyon büyümesi, reaksiyon kinetiği gibi konularda bu yazılımı kullanabilirsiniz.
- Veri analizi: Wolfram Mathematica, verileri alıp analiz edebilen ve istatistiksel sonuçlar üretebilen bir araçtır. Örneğin, veri girişi, veri temizleme, veri görselleştirme, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi konularda Wolfram Mathematica’yı kullanabilirsiniz.
- Görselleştirme: Wolfram Mathematica, verileri ve fonksiyonları çeşitli şekillerde görselleştirmeye yarayan bir araçtır. Örneğin, 2D ve 3D grafikler, animasyonlar, haritalar, sesler, görüntüler gibi konularda Wolfram Mathematica’yı kullanabilirsiniz.
Bunların dışında Wolfram Alpha ayrıca bazı profesyonel uygulamalar ile de kullanılabilir. Örneğin: Autocad ille çeşitli tasarımlar yapabilir, mimari veya inşaat projeleri gibi projeleri kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Wolfram Alpha ile Autocad dosyalarınızda geometrik şekiller, ölçüler, hesaplamalar ve istediğiniz daha birçok şey yapabilirsiniz.
Microsoft 365 ile ofis uygulamalarını kullanabilirsiniz. Wolfram Alpha ile Microsoft 365 dosyalarınızda formüller, grafikler, tablolar, haritalar ve istediğiniz daha birçok şey ekleyebilirsiniz. Grammarly ile yazım ve dilbilgisi hatalarını kolaylıkla düzeltebilir, metinlerinizi daha akıcı ve daha anlaşılır bir hale getirebilirsiniz. Wolfram Alpha ile Grammarly dosyalarınızda kelime seçimi, tonlama, stil ve daha birçok şeyi kolayca iyileştirebilirsiniz.